top 10 beste voetballers

Voetbal is met afstand de populairste sport van de wereld. Honderden miljoenen jongetjes – en ook steeds meer meisjes – beginnen op jonge leeftijd met het trappen tegen de bal. Om jezelf de beste te mogen noemen van de wereld, vergt nogal wat van je fysieke en geestelijke gesteldheid. De allergrootste voetballers vonden het prettig om in een vol stadion te spelen in de belangrijke wedstrijden om de titel of de talloze prestigieuze cups. De grootste speler deed niet anders dan genieten van de aandacht die hij kreeg van het speciaal voor hem gekomen publiek. In het lijstje met de 10 beste voetballers aller tijden zie je verschillende nationaliteiten, posities in het veld en karakters langskomen, ze hebben echter allemaal een ding gemeen: het waren de grootsten van hun tijd.

10. Ronaldo

Ronaldo Luis Nazário de Lima, de Braziliaanse superster begon in de jaren negentig zijn carrière bij Cruzeiro. Daar werd hij algauw opgepikt door PSV Eindhoven. Daar maakte hij in twee jaar tijd naam voor zichzelf door gemiddeld in elke wedstrijd een doelpunt te maken. De super snelle rushes waarmee hij langs verdedigers snelde waren legendarisch. Een transfer naar Barcelona was het logische gevolg. Ook daar was de pijlsnelle Braziliaan een groot succes. ‘Il Fenomeno’ werd zijn bijnaam. Hij kende echter ook veel problemen, vooral met zijn knie die hij meerdere keren afscheurde. Het leek een trauma te worden, totdat Ronaldo in 2002 fit was en met Brazilie het WK won. Ronaldo zelf werd topscorer van het toernooi. Bij Internazionale en Real Madrid scoorde hij er nog flink op los, hoewel hij nooit meer het niveau van zijn beginjaren benaderde. Een groot voetballer nam enigszins in de luwte afscheid in Brazilië.

9. Alfredo di Stefano

De weinige beelden die bewaard zijn gebleven van de Argentijnse Spanjaard, zijn zwart-wit en moeilijk zichtbaar. Toch heeft de geboren Argentijn een onuitwisbare indruk achtergelaten bij Real Madrid en bij Argentinië, Colombia en Spanje. Di Stefano kwam voor maar liefst drie landen uit. Zijn bijnaam was de ‘blonde pijl’ vanwege zijn uiterlijk. Een snelle, krachtige aanvaller met een scherp inzicht en geweldige, scorende kwaliteiten: dat was Di Stefano. In 282 wedstrijden tussen 1953 en 1964 scoorde hij 216 doelpunten voor Real Madrid. Hij won meerdere Europa Cups en maakte tussendoor nog 23 doelpunten in 31 wedstrijden voor Spanje. Een grootheid van net na de oorlog.

8. Franz Beckenbauer

In Duitsland is de immens populaire Beckenbauer niet van de televisie en de tabloids weg te slaan. En waarom zouden de Duitsers dat eigenlijk willen? De succesvolste Duitse voetballer en trainer aller tijden heeft een voorkeur voor snel spel en jonge vrouwen. ‘Der Kaiser’, of ‘Keizer Franz’ heeft behoorlijk wat relletjes in zijn carrière gehad. Bij zijn club Bayern München won hij drie keer de Europa Cup 1 en haalde de libero talloze landstitels binnen. Een van de sterkste punten van de sterke Duitser was het vermogen om vanuit de verdediging een aanvallende tactiek uit te voeren. Hij introduceerde een vorm van totaalvoetbal voor ons grote oosterbuur waar ze nu nog steeds erg trots op zijn. De aanvoerder van Bayern en Duitsland kwam tot 587 wedstrijden en 81 goals voor Bayern en 103 interlands voor West-Duitsland waarin hij 14 doelpunten maakte. Een negentien jaar durende carrière en een wereldkampioenschap – in 1974, weten we het nog? – waren lang genoeg om voor altijd in de harten van de Duitsers te sluiten.

7. Eusebio

De Portugees van Mozambiqaanse afkomst was een absoluut sieraad voor het voetbal. Met de bijnaam ‘De Zwarte Parel’ kreeg hij de aandacht van zowel mannen als vrouwen. De mannen vonden de voetbalicoon een prachtige spits die ongelofelijk veel scoorde, terwijl de vrouwen de exotische man met jongensglimlach om zijn uiterlijk bewonderden. Met Benfica won Eusebio de Europa Cup 1 en talloze landstitels. Hij scoorde 317 keer in 301 wedstrijden voor Benfica. Tussen 1960 en 1975 werd hij zevenmaal topschutter van de Portugese competitie. In een enkel seizoen maakt hij 42 goals, een ongekend aantal. Daarnaast presteerde hij het om de Gouden Bal voor beste voetballer van de wereld te veroveren in 1965 en werd hij topschutter van het WK van 1966 waar hij een onuitwisbare indruk achterliet. De man met de gouden wreef overleed op 71-jarige leeftijd op 5 januari 2014. Een periode van nationale rouw werd afgekondigd.

6. Zinedine Zidane

De Fransman van Algerijnse komaf was een voetballer uit de tijden van Eusebio, Beckenbauer en Di Stefano die in het moderne voetbal ook uit de voeten kon. Hij speelde in de jaren negentig en na de eeuwwisseling bij Bordeaux, Juventus en Real Madrid. Daarnaast werd hij Wereld- en Europees kampioen met het succesvolste Franse elftal ooit. De echte ‘nummer 10’ die het middenveld met de aanval verbond en die een heel elftal op sleeptouw kon nemen, dat was Zidane. Met zijn dansende, zwierige bewegingen aan de bal, had hij soms meer iets van een balletdanser als hij weer eens langs de tegenstander snelde. Hij kreeg het echter ook regelmatig aan de stok met tegenstanders, als die hem weer eens hard probeerden af te stoppen. Zijn twee doelpunten in de finale van het WK 1998 in eigen land tegen Brazilië zijn legendarisch, net als zijn prachtige halve omhaal in de Champions League finale van 2002. Hij verloor ook weleens, de finale van de CL in 1997,1998 en van het WK 2006 bijvoorbeeld. In die finale nam hij afscheid met de beroemdste kopstoot aller tijden. Hij kopte de Italiaan Materazzi tegen de grond en nam afscheid van het voetbal. Een Frans icoon met superbe klasse.

5. Cristiano Ronaldo

Hoewel de Portugese vleugelflitser nog een paar jaar te gaan heeft voor hij de respectabele leeftijd voor pensionering bereikt, heeft hij het al veelvuldig laten zien. Op jonge leeftijd werd hij weggeplukt bij Sporting Lissabon door Manchester United, waarna hij meerdere landstitels, bekers en de CL won in 2008. Hij werd dat jaar ook wereldvoetballer van het jaar, net als in 2013. In 2009 verkaste hij naar Real Madrid voor een recordsom van 94 miljoen euro. Ronaldo maakte het waar, zowel op als naast het veld. Hij scoorde gemiddeld 1 doelpunt per wedstrijd voor Real Madrid in de jaren daarna, een briljant aantal. Velen noemen Ronaldo de meest veelzijdige voetballer aller tijden. Hij kan koppen, penalty’s nemen, vrije trappen scoren, sprinten, afmaken en iemand passeren. Zijn fysieke kracht en snelheid zijn ronduit spectaculair. In de tweestrijd met die andere wereldvoetballer van deze tijd, Lionel Messi, moest hij het meer dan eens afleggen. Met het nationale team van Portugal wordt elk eindtoernooi ver gereikt, maar de kroon op het werk moet nog komen, vindt Ronaldo. 2013 was zijn jaar, wordt het WK in 2014 zijn absolute hoogtepunt?

4. Johan Cruyff

Klik hier om een tekst te tIn de jaren zeventig won onze eigen ‘Cruyffie’ drie keer de prijs van beste voetballer van de wereld. Met Ajax won hij in de jaren zeventig ook drie keer de Europacup 1 en won hij meerdere landstitels en topscorerstitels op zijn geheel eigen, unieke, wijze. De strateeg, de maestro en de onbetwiste leider in welk elftal hij ook speelde: Cruyff maakte er altijd een speciale gebeurtenis van. Het WK van 1974 werd zijn toernooi, hoewel Nederland in de finale van Duitsland verloor. Het totaalvoetbal werd uitgevonden door Cruyff en coach Michels. Met een versierde penalty in de finale was Cruyff ook belangrijk. Hij ging na zijn succesjaren bij Ajax naar Barcelona aan wie hij zijn hart verpandde. Talloze geweldige doelpunten en relletjes omgaven Cruyff altijd en overal. Ook als trainer was hij succesvol bij Barcelona en Ajax. Het beroemde spreekwoord ‘Eerst Cruyff zien en dan sterven’ zegt genoeg over de status van de man met de fluwelen trap.ypen.

3. Diego Maradona

Geen enkele speler heeft meer controverse veroorzaakt dan Maradona. Zijn drugsgebruik, aparte gedrag en bizarre uitbarstingen waren en zijn nog steeds een plezier om van een afstandje te volgen. Als je Maradona echter van dichtbij meemaakt, merk je een warme, liefdevolle man, zeggen zijn geliefden. de waarheid zal ergens in het midden liggen. In Argentinië heeft Diego de status van halfgod, alles wat hij doet of zegt wordt op een gouden weegschaaltje afgewogen. De voormalige spits van onder andere Barcelona en Napoli kende zijn grootste successen met de Argentijnse nationale ploeg. Op het WK van 1986 scoorde hij de legendarische doelpunten ‘de hand van god’ en de solo tegen Engeland. Hij maakte Argentinië wereldkampioen. Hij scoorde veel en vaak ook spectaculair door vele tegenstanders te passeren. Zijn Argentijnse club Boca Juniors en het Italiaanse Napoli hebben Maradona omarmd en laten hem niet meer los, een geweldig voetballer en een speciaal

2:Lionel Messi

Het Argentijnse wonderkind van Barcelona kondigde zijn grootsheid al vroeg aan. Hij werd wereldkampioen in 2005 op het WK onder de 20 en een ster was geboren. De ‘opvolger’ van Maradona lijkt echter beter dan de grote meester. Hij wist met Barca al drie keer de CL te winnen en scoort een ongelofelijk aantal doelpunten. Met zijn vliegensvlugge voetenwerk en extreme doelgerichtheid lijkt voetbal zo simpel. Hij scoorde in de sterke Spaanse Liga meer dan 50! doelpunten in een jaar. Hij is een voorbeeld voor velen en wordt door velen nu al gezien als de beste voetballer aller tijden. Daarvoor zal hij toch echt eerst met Argentinië een hoofdprijs moeten pakken, al zijn de statistieken nu al meer dan voldoende om een legende te zijn. En Messi heeft nog wel wat jaren te gaan…

1: Pelé

Edson Arantes do Nascimento, of Pelé, de Braziliaan werd driemaal wereldkampioen en won met zijn club Santos talloze nationale en internationale prijzen. Meerdere keren wereldvoetballer van het jaar en in de jaren vijftig, zestig en zeventig al een levende legende. De razendsnelle spits scoorde meer dan 1000 doelpunten in zijn professionele carrière. In 1958, 1962 en 1970 won hij het WK. De sierlijke manier van lopen staat velen in het geheugen gegrift. Een klasse apart en nog steeds ontzettend populair in Brazilië. De inmiddels bejaarde Pele kan daar niet over straat zonder aangeklampt te worden door tientallen uitzinnige landgenoten. De beste voetballer aller tijden had een neusje voor de goal en was met zijn sympathieke uitstraling een echte publiekslieveling. Op en buiten het veld een genot om te zien.

FORMULIER

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 5 sterren
1 stem