10 Dingen groot genoeg om te zien vanuit de ruimte

Je hebt vast weleens gehoord dat de Chinese Muur het enige object gemaakt door mensen te zien is vanuit de ruimte. Dit feitje blijkt dus niet waar, aldus de NASA. Echter, er zijn wel een hoop andere dingen zichtbaar vanuit de ruimte, en astronauten maken er maar wat graag foto’s van. Neem bijvoorbeeld de volgende tien dingen / objecten:

De Himalaya

De Himalaya is 2.400 kilometer lang en tussen de 150 en 280 kilometer breed. Al met al bestrijkt dit gebergte een oppervlakte van circa 600.000 km2. Geologisch gezien is de Himalaya een jong gebergte; het is ontstaan tijdens de Alpiene orogenese in het Tertiair. Toen botsten India en Eurazië met elkaar. De Himalaya zelf kwam omhoog tijdens de laatste twee miljoen jaar. Leuk om te weten is dat India ook nu nog met een snelheid van twee centimeter per jaar richting Azië beweegt. De Himalaya groeit dus nog steeds. In het gebergte ontspringt een aantal van de grootste rivieren van Azië. Dan moet je denken aan de Brahmaputra, de Ganges met haar vele zijrivieren en de Indus. Niet alleen bewateren deze rivieren de Himalaya, maar ook het zuiden van Tibet en de laagvlakten van Hindoestan is zo van drinkwater verzekerd.

De honderd hoogste bergen van de wereld liggen allen in de Himalaya, zie hier top 10 grootste bergen

Amazone

De Amazone is zonder meer de langste rivier van Zuid-Amerika. Hoewel men hier beweert dat de rivier de grootste van de wereld is, zijn de meningen hierover verdeeld. De Nijl is een geduchte concurrent. Diverse geografen hebben de lengte vastgesteld. Ieder hanteert een andere lengte; men gaat namelijk van verschillende beginpunten uit. Wel staat de Amazone bekend als de waterrijkste rivier ter wereld. De Amazone ontspringt in Peru en mondt in Brazilië uit in de Atlantische Oceaan. Tijdens de regentijd is de rivier op sommige plekken wel 40 kilometer breed. Opmerkelijk is dat de zijrivieren van de Amazone verschillende kleuren hebben. Zo zijn er rivieren met geel en met zwart water. De gele rivieren komen uit in het zuidoosten van het Amazonebekken en nemen veel sediment van andere bergriviertjes mee. De donkere rivieren vind je in het noorden van het Amazonegebied.

Broeikas van Almeria

Niet alleen kenmerkt de Spaanse provincie Almeria zich door een woestijnlandschap, ook tref je hier ’s werelds grootste kas aan. Met een totale oppervlakte van 26.000 hectaren, kun je met recht spreken van een reusachtige broeikas. Overdag en vanuit de ruimte bekeken vormen die vele opeengepakte kassen samen één grote spiegel. De kassen strekken zich uit van het oostelijk gelegen Campo de Nijar tot het westen. Op bepaalde plekken staan de serres zelfs aan het strand! Deze broeikas huisvest ongeveer tienduizend kleine landbouwbedrijfjes, die gezamenlijk bijna drie miljoen ton aan groenten en fruit produceren. De omzet op jaarbasis bedraagt 1,2 miljard euro. Men noemt Campo de Dalias ook wel de Moestuin van Europa!

Great barrier reef

Of het hier nu om het zevende of achtste wereldwonder gaat, het Great barrier reef – Groot Barrièrerif – is de grootste attractie van Australië. Dit rif ligt in de Koraalzee ter hoogte van Queensland en bestaat uit meer dan 2.900 individuele riffen en 900 eilanden. Dit geheel beslaat een oppervlakte van circa 334.400 vierkante kilometer. Het Groot Barrièrerif staat bekend als ’s werelds grootste alleenstaande structuur. Miljoenen kleine organismen, de zogenaamde koraalpoliepen, hebben deze rifstructuur gemaakt. Je kunt je voorstellen dat er veel onderzoek naar de status van het Groot Barrièrerif wordt gedaan. In 2012 werd duidelijk dat het totale koraalrif vergeleken met 1985 met de helft is geslonken. Stormen hebben de grootste schade toegebracht, gevolgd door koraaletende zeesterren. Circa 10% is een gevolg van de opwarming van het oceaanwater. Het Groot Barrièrerif staat op de Werelderfgoedlijst

Verlichte wereldsteden op aarde

Vanuit de ruimte bekeken zijn de contouren van de in duisternis gehulde continenten goed zichtbaar. Een hulpmiddel hierbij is het licht, dat vanuit een grote stad opstijgt. Dan moet je wel denken aan de wereldsteden; er is veel wattage voor nodig om op grote hoogte zichtbaar te zijn. Overigens levert dit bijzonder fraaie plaatjes op. Op een daarvan zie je hoe het leven zich tegelijkertijd in zowel het Oosten van de Verenigde Staten, West Europa als ook in India afspeelt. De knipperende en dimmende lichtjes op deze heel verschillende locaties op de wereld vormen een mooie lichtshow.

Grand Canyon

In de Amerikaanse staat Arizona vind je de Grand Canyon. Het water van de Colorado heeft deze brede en diepe kloof in het landschap veroorzaakt. Dit proces heeft zich in miljoenen jaren tijd afgespeeld. Nog altijd is het gebied in beweging; zo erodeert de Colorado ongeveer 16 cm per 1.000 jaar. De Grand Canyon is circa 435 kilometer lang. De breedte varieert tussen 15 en 29 kilometer. De leeftijd van de Canyon laat zich minder goed benaderen; er zijn onderzoekers die 70 miljoen jaar noemen, andere spreken van 6 miljoen jaar. Wel is het een feit dat het Nationaal Park Grand Canyon tot de lichting van de eerste nationale parken in Amerika behoort. President Roosevelt heeft zich hiervoor ingezet. De Grand Canyon is één van Amerika’s belangrijkste trekpleisters.

Gangesdelta

Met een oppervlakte van meer dan 105.000 vierkante kilometer staat de Gangesdelta bekend als de grootste delta van de wereld. Deze rivierdelta is gelegen in de Zuid-Aziatische regio Bengalen. In totaal bestaat dit gebied uit meer dan 260 rivieren, waaronder de Brahmaputra en de Ganges. De Gangesdelta kenmerkt zich door een tropisch klimaat. Onderschat de gemiddelde neerslag niet; dit varieert tussen 1.500 en 2.000 millimeter in het westen en 2.000 tot 3.000 millimeter in het oosten. Dit alles maakt de Gangesdelta tot een uiterst vruchtbare regio. Men spreekt ook wel van de ‘Groene Delta’. Niet alleen wonen hier enorm veel mensen, ook leven er vele soorten panters, tijgers, olifanten, vogels en krokodillen.

Piramiden van Gizeh

Zo’n acht kilometer ten Zuidwesten van de Egyptische stad Gizeh bevinden zich de oudste bouwwerken van de mensheid, namelijk de Piramiden van Gizeh. Dit complex bestaat uit respectievelijk de Piramide van Cheops – de Grote Piramide – en de kleinere Piramide van Chefren en die van Mycerinus. Verder bevindt zich hier een aantal kleine piramiden, die men ook wel Koningin piramiden noemt. Aan de Oostzijde van het complex staat de Sfinx van Gizeh. Omstreeks de vierde dynastie zijn deze piramiden gebouwd. Dit is de periode tussen circa 2.054 en 2.472 voor Christus. Je kunt met recht spreken van een uiterst stabiele constructie! Uniek aan de Piramide van Chefren is dat de top nog is bedekt met de originele kalksteenlaag. In 1979 zijn de Piramiden van Gizeh aan de werelderfgoedlijst toegevoegd.

Palmeilanden voor Dubai

Denk je aan Dubai, dan verschijnt vast het beeld van de palmeilanden op je netvlies. Zo is het ook bedoeld; deze kunstmatige schiereilanden voor de kust van Dubai zijn gemaakt om het toerisme te doen groeien. Onder bezielende leiding van Mohammed bin Rasjid Al Moektoem, emir van Dubai en minister van de Verenigde Arabische Emiraten, is het eerste eiland in 2004 opgeleverd. In totaal zijn er drie van deze eilanden, te weten Palm Jumeirah, Palm Jebel Ali en Palm Deira. De eilanden hebben de vorm van een palmboom; een stam met veel zijtakken. Dit levert een zeer lange kustlijn op, waardoor het voor elke bewoner mogelijk is om aan het water te wonen. Vermeldenswaardig is dat twee van de schiereilanden zijn aangelegd door het Nederlandse bedrijf Van Oord.

Fytoplankton in de zeeën en oceanen

Fytoplankton staat ook wel bekend als coccolithoforen. Het gaat hier om eencellige algen, die wereldwijd in vrijwel alle zeeën en oceanen voorkomen. Als je dit organisme onder de microscoop bekijkt, dan heeft het iets weg van een bol, bedekt met ananasringen, die iets over elkaar heen liggen. Wetenschappers spreken wel van ringvormige calcietschildjes. Zo’n bol heeft een doorsnede van nauwelijks een tiende millimeter. Hoe bijzonder is het dan dat je fytoplankton vanuit de ruimte kunt zien! Het feit dat fytoplankton in elkaar grijpt en zo een immens groot veld kan vormen, heeft hiermee te maken. Ook is het zo dat calciet sterk licht terugkaatst.

FORMULIER

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.
Rating: 5 sterren
1 stem